“Een hybride warmtepomp is flexibel en efficiënt”

Geplaatst op 9 april 2016 |

Warmtepompen zijn interessant voor wie energie wil besparen, zegt Peter Wijnberg van FaberWijnberg Installatietechniek. Wijnberg werkt momenteel aan twee installaties met een warmtepomp. “In combinatie met vloerverwarming kun je hoge rendementen halen.”

“Een warmtepomp werkt het meest efficiënt als je hem combineert met vloer- of wandverwarming”, zegt Wijnberg. Anders dan ‘gewone’ radiatoren werken vloer- en wandverwarming met relatief lage watertemperaturen en dat is gunstig voor het rendement van een warmtepomp. “We zien in de praktijk al COP’s van tussen vijf en zes.” De COP is de verhouding tussen de energie die eruit komt (als warmte) en de energie die erin gaat (in de vorm van elektriciteit of gas). Hoe hoger dat getal, hoe zuiniger de installatie.

“Het komt wel aan op slimme combinaties”, benadrukt Wijnberg. “Voor warm tapwater is een combinatie met zonnecollectoren vaak ideaal. Eventueel zou je er een kleine cv-ketel bij kunnen hangen die kan bijspringen als het nodig is. Dat heb je eigenlijk een hybride warmtepomp. Die hybrides hebben een gas- en stroomaansluiting, maar ze bieden veel voordelen. Als je zo’n installatie combineert met een aantal zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom, dan heb je een flexibel en efficiënt energiesysteem.” De vraag naar warmtepompen is momenteel nog klein. Wijnberg verwacht voor de komende tijd wel een toename van die vraag. “Op dit moment zijn mensen vooral geïnteresseerd in zonnepanelen. Logisch: die techniek is eenvoudig en de terugverdientijden zijn prima. Maar een warmtepomp zou een volgende stap kunnen zijn.”

Warmtepompen in het kort

Een warmtepomp maakt gebruik van warmte die overal gratis aanwezig is: warmte uit de buitenlucht of warmte uit de grond bijvoorbeeld. Met wat extra energie wordt die warmte op een hoger temperatuurniveau gebracht, zodat daarmee woningen of gebouwen verwarmd kunnen worden. De twee gaswarmtepompen in het Natuurcentrum zijn zo’n 40% zuiniger dan een gewone verwarmingsinstallatie. Voorlopig draait het systeem nog op aardgas, maar in de toekomst kan dat groen gas worden (bijvoorbeeld uit een vergistingsinstallatie). Hybride warmtepompen bestaan uit een combinatie van een kleine elektrisch aangedreven warmtepomp en een gewone gasgestookte HR-ketel. Verreweg het grootste deel van het jaar kan de warmtepomp de woning warm houden, en dat doet hij heel erg zuinig. Die paar dagen dat het echt koud is, krijgt de warmtepomp hulp van de ketel. De bewoners merken daar niets van. De voordelen: een flexibel verwarmingssysteem met een hoog rendement, dat als het moet toch veel warmte kan leveren.

‘We hebben gekozen voor duurzaam en betrouwbaar’

de-amelander4-1Wie?

Joop de Jong, directeur van het Natuurcentrum Ameland. Op het dak van ‘zijn’ Natuurcentrum liggen vanaf de bouw in 2009 al 144 zonnepanelen. Het gebouw heeft verder LED-verlichting, twee zeer zuinige gaswarmtepompen en een hybride warmtepomp. “Van al die technieken leggen we natuurlijk ook uit hoe het werkt. We besteden in onze expositie veel aandacht aan de energietransitie.”

Waar?

“We staan hier bij de gasgestookte warmtepomp die ons prachtige gebouw van warmte én koeling voorziet. We hebben sinds een tijdje ook een hybride warmtepomp, maar die is nog niet helemaal geïntegreerd in onze expositie. Er is ook nog niet zo veel aan te zien. Maar als er meer hybride warmtepompen komen op Ameland, denk ik dat de interesse ervoor flink zal toenemen.”

Waarom?

“De gasgestookte warmtepomp hebben we destijds bij de bouw gekozen omdat we een techniek wilden die echt duurzaam was, maar die ook zijn betrouwbaarheid had bewezen. De warmtepomptechniek bleek voor ons ideaal: duurzaam én ongevoelig voor storingen.”

Hoe?

“Energiebedrijf Eneco is de eigenaar van deze gaswarmtepompen en staat garant voor de inzetbaarheid; we nemen dus alleen warmte en koeling af. Als museum hebben we er geen enkele kopzorg van en de techniek functioneert uitstekend. De hybride warmtepomp doet het overigens ook goed; die draait probleemloos mee in het geheel.”

En wat betekent dit voor Ameland?

“Het is prachtig dat Ameland de ambitie heeft om zelfvoorzienend te worden. We starten in het Natuurcentrum binnenkort een expositie over de elektriciteitsvoorziening van het eiland. Daar kun je zien dat Ameland vroeger een kleine eigen centrale had, daarna een grotere bij Nes, daarna ging de elektriciteitsproductie naar het vasteland en nu komt het geleidelijk weer terug naar het eiland. Zelfvoorziening is dus eigenlijk altijd wel op een of andere manier een thema geweest.”


Duurzame Amelander

In de rubriek Duurzame Amelander komen Amelanders aan bod die actief met duurzaamheid bezig zijn. Dit keer Eva Visser. Samen met haar man Doeke runt zij de Amelander bierbrouwerij.

deamelander4-3“Met onze bierbrouwerij zijn we grootverbruikers van energie”, vertelt Eva Brouwer. “De gemeente attendeerde ons op een brandstofcellenproject. Brandstofcellen zijn in feite kleine energie-installaties die aardgas heel efficiënt omzetten in elektriciteit. In eerste instantie waren we sceptisch. Aardgas gebruiken om stroom te maken? Dat leek ons niet erg duurzaam. Maar we zijn overtuigd geraakt en zien dat we met onze Blue Gen een grote stap voorwaarts zetten. Het rendement is enorm hoog ten opzichte van reguliere energiecentrales. De restwarmte die ontstaat in de brandstofcel gebruiken we om de brouwerij én het water voor ons brouwproces te verwarmen.” “Wij maken een streekproduct en ik vind het eigenlijk niet meer dan normaal dat we zelf ook zuinig op onze ‘streek’ zijn, op het eiland dus. We hopen binnen afzienbare tijd op biogas over te gaan met de installatie. Dan is het nog beter. We omarmen de duurzame ambities van Ameland. Ik denk dat het economisch gezien ook aantrekkelijk is voor het eiland. Duurzaamheid spreekt aan.”

Dit artikel is afkomstig van de amelander, lees hier de PDF