Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Raamisolatie

Ramen isoleren betekent rekening houden met twee belangrijke factoren: isolerend glas (1) en de juiste raamkozijnen (2).

1- Isolerend glas

Nieuwe standaard

Vanwege de verhoogde isolerende werking krijgen nieuwe woningen tegenwoordig standaard HR++- of triple glas.

Oud dubbel glas upgraden

Is uw woning al compleet voorzien van oudere dubbele beglazing? Ook dan loont het dit dubbel glas te vervangen door HR++- of triple glas. HR++-glas isoleert namelijk ongeveer 2,5 keer zo goed als het oudere standaard dubbel glas. Op langere termijn zal deze investering zich dus zeker terugbetalen.

diy-images/hr-glas.png

HR-glas HR komt van de afkorting hoog­rendementsglas en staat voor glas met een hoge isolerende werking.

Hoe hoger het aantal plusjes, des te beter het glas isoleert: HR+ heeft gas tussen de beglazing i.p.v. lucht, HR++ heeft gas èn een verbeterde coating en HR+++ heeft drie lagen glas (triple glas) met daartussen gas en een dubbele coating.

TIP

Uw glas upgraden

Wat als u het glas in uw woning niet kunt of wilt vervangen? Met een aantal alternatieven is betere isolatie toch mogelijk:

diy-images/raamisolatie-extra.png

a- Isolatiefolie Door enkel glas te beplakken met (niet-zonwerende) folie, verbetert de isolatiewaarde. Plak zorgvuldig om luchtbubbels en schimmelvorming te voorkomen.

b- Folie op kozijnen Bespan uw kozijnen met isolatiefolie. Er ontstaat een extra luchtlaag tussen het folie en het glas. Dit folie is effectief en bijna onzichtbaar, maar wel kwetsbaarder dan de overige opties.

c- Voorzetraam Een voorzetraam kan voor of achter een bestaand raam geplaatst worden. Zo wordt voorkomen dat warmte door het raam binnenkomt of ontsnapt.

d- Gordijnen Door het ophangen van dikke gordijnen wordt ongeveer evenveel energie bespaard als het aanbrengen van isolatiefolie. Beide opties samen zorgt voor een nog betere isolatie.

2- De juiste raamkozijnen

Soms voldoen oude raamkozijnen niet meer aan de nieuwe normen op het vlak van isolatie. Daardoor gaat er veel warmte en geluid verloren door de kozijnen zelf.

Kozijnen bestaan in verschillende materialen die een verschillende isolerende waarde hebben.

diy-images/isolatiewaarden-kozijnen.jpg
Meer zelf doen

Bekijk hier de vorige en volgende tip.
Radiatorfolie

Radiatorfolie

Oude koel- en/of vrieskast vervangen

Oude koel- en/of vrieskast vervangen

No image Naar boven