Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Waarom slim opslaan?

Soms wordt er meer duurzame energie opwekt dan dat er vraag naar energie is. Door het overschot slim op te slaan kan het op een later moment gebruikt worden. Dit helpt ook om het energiesysteem goed werkend te houden.

Hoe?

De gemeente Ameland onderzoekt de mogelijkheden om energie slim op te slaan in (thuis)accu's of in waterstof. Amelanders met zonnepanelen kunnen zelf aan de slag door apparaten overdag aan te zetten als de zon op de panelen schijnt.

Projecten

Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen
Waarom wil Ameland 15 jaar voorop lopen?
Hoe eerder we de overstap naar aardgasvrij maken, des te meer Rijksmiddelen zijn er beschikbaar. Het Rijk denkt nu ook al behoorlijk mee. Daar hebben we als koploper voordeel van. Een nadeel is dat je zelf meer moet uitzoeken. Door het zelf uit te (laten) uitzoeken, heb je ook de concrete antwoorden voor de omgeving van Ameland met alle bijzondere kenmerken.
Kun je waterstof opslaan?
Ja dit is mogelijk, waterstof kun je voor langere tijd opslaan om een overschot aan energie later te kunnen gebruiken. Echter is het nog vrij kostbaar om grote hoeveelheden waterstof op te slaan.
Wat kunnen we met de inzet van woonhuisaccu’s en buurtaccu’s?

Accu’s zijn zeker de moeite waard en helpen om de opgewekte elektriciteit van zonnepanelen op te slaan. Zonnepanelen leveren vooral energie als de energievraag laag is. Wanneer het salderen wordt afgebouwd is er kans dat er subsidie komt op thuisaccu’s. Accu’s zijn goed om het netwerk in balans te brengen en de pieken af te vlakken zodat er meer ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld all-electric oplossingen. Maar een accu is ook interessant om stroom van het publieke net te halen als deze heel goedkoop is en te verkopen wanneer de stroom duur is. " In de toekomsten verwachten we dat accu’s een belangrijke rol gaan spelen.

Het elektriciteitsnet wordt op de pieken gebouwd, terwijl deze pieken maar enkele keren per jaar voorkomen. Met de toepassing van accu’s kunnen we de pieken afvlakken en het net veel efficiënter gaan gebruiken. Per saldo komt de uitbreiding van elektriciteitsnetten voor rekening van de eindgebruiker.

No image Naar boven