Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
2022

Test met brandstofcel op waterstofgas

Onder de naam ‘H2Watt’ ging het Nederlands- Duitse waterstofsamenwerkingsproject van start. Hiertoe ondertekende gemeente Ameland samen met MARIKO (Duits nautisch onderzoeksinstituut), FME (ondernemersorganisatie voor technische bedrijven met 2.200 leden) en gemeente Borkum een samenwerkingsovereenkomst.

Vanaf 7 december 2022 heeft er gedurende zes weken een brandstofcel op Ameland gestaan die op waterstof draaide. Deze proef beoogde om te laten zien dat je met waterstof de stroompieken in het net kan verminderen. De proef heeft bewezen dat dit lukt. Waterstof wordt volgens ons dan ook een belangrijke energiedrager voor de gebouwde omgeving. Deze test was niet alleen technisch interessant maar ook op het gebied van vergunningen, aanbesteding en veiligheid heeft die ons en Nederland veel geleerd. In totaal zijn er ongeveer 200 geïnteresseerden bij de uitleg van de brandstofcel op locatie in de Ballumbocht op het terrein van Gemeentewerken aanwezig geweest.

Het aanvankelijke doel (2019) van het H2Watt-project was het opzetten van een complete waterstofketen. Onderdeel daarvan was het ombouwen van een watertaxi naar waterstof.

In 2020 is een routekaart voor waterstofmogelijkheden op het eiland opgesteld. De elektrolyser die nodig was om waterstof te produceren uit groene stroom was niet beschikbaar. Ook besloot een belangrijke projectpartner voor een ander type duurzame brandstof voor zijn activiteiten. Daarmee werd de koers gewijzigd en zetten we onze zinnen op een test met een brandstofcel op waterstof voor toepassing in de gebouwde omgeving.

In 2021 is het leasen van een brandstofcel op waterstof voorbereid. Hiervoor was een aanbestedingsprocedure nodig. Verder zijn de voorbereidingen van aanschaf en aanvoer van waterstof ingang gezet en is een terreinindeling gemaakt voor de Ballumerbocht.

Bekijk hier de korte film over de test met de brandstofcel op Ameland, in het kader van het project H2Watt.

Locatie Ballumerbocht AmelandZelf doen

Brievenbusborstel

Brievenbusborstel

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Plat dak

No image Naar boven