Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
22 januari 2024

Duurzaam Ameland bij ledenvergadering VVE Boomhiemke

Begin januari vond de algemene ledenvergadering van de Vereniging Van Eigenaren (VVE) van Vakantiepark Boomhiemke plaats. Gemeente Ameland was uitgenodigd om te vertellen over de energietransitie op Ameland en hoe dit invloed heeft op eigenaren van recreatiewoningen op Ameland.

Zo’n 60 personen waren fysiek aanwezig en een twintigtal sloot digitaal aan. De gemeente, in de persoon van Luc van Tiggelen en Christy Schminnes, vertelde onder andere over de duurzame energieprojecten die reeds gerealiseerd zijn op het eiland, de 2035-ambitie en de inzet om daartoe te komen. Ook de rol van gebouweigenaren (waaronder eigenaren van recreatiewoningen) in de energietransitie kwam aan de orde.

Ambitie energietransitie

Ameland wil voorop lopen in de energietransitie en in 2035 volledig over zijn op duurzame energie. Deze ambitie heeft ook invloed op de ruim 2.200 recreatiewoningen op Ameland.

Onderzoek alternatieven aardgas

Gemeente Ameland onderzoekt alternatieven voor aardgas op o.a. haalbaarheid, betaalbaarheid en leveringszekerheid. Dit zijn op dit moment geothermie, warmtepompen (individueel of collectief), waterstof of een combinatie van systemen. In 2024 wil gemeente Ameland de benodigde onderzoeken hebben afgerond. Via gespreksavonden en de andere gemeentelijke communicatiekanalen worden belangebbenden geïnformeerd en wordt nagegaan wat zij van waarde vinden. Uiteindelijk moet dit leiden tot een advies waar de gemeenteraad over beslist.

Achtergrond

De juiste verduurzamingsmaatregelen treffen als eigenaar van een particuliere recreatiewoning kan vooral op afstand lastig zijn en vraagt mogelijk een andere aanpak dan bij permanent bewoonde woningen. Gemeente Ameland gaat daarom graag in gesprek met particuliere eigenaren van recreatiewoningen. Door samen in gesprek te gaan, krijgt de gemeente een beter beeld bij de vragen en ideeën die er leven en kan een aanpak hier op worden afgestemd.

Presentatie Boomhiemke

De presentatie gemist of nog eens terugzien? Bekijk de slides hier

No image Naar boven