Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
14 november 2022

‘Power of the Many’ wordt uitgewerkt voor Ameland

De stichting 2Tokens heeft tijdens de Transform.Hackathon van 31 oktober tot 2 november in Utrecht een technologie uitgewerkt die het mogelijk maakt om duurzaam geproduceerde energie eenvoudiger uit te wisselen tussen gebruikers en opwekkers. Tijdens de hackathon kwam het 2Tokens-team met de meest veelbelovende oplossing van de ‘Value’-challenge. Deze oplossing wordt nu onder de titel ‘Power of the Many’ uitgewerkt voor Ameland en voor de Amelander Energiecoöperatie AEC.

De oplossing van 2Tokens stelt burgers in staat om (1) eigendom te verkrijgen van zonnepanelen die elders zijn gelegen, (2) de geproduceerde stroom thuis te gebruiken en (3) de geproduceerde stroom uit te wisselen met andere gebruikers. Hierbij wordt gebruikgemaakt van tokentechnologie, waardoor energie digitaal verhandelbaar wordt.

Tokenisering is bij uitstek geschikt om antwoord te bieden op de uitdagingen van de energietransitie”, zegt Michel Chatelin, vice-voorzitter van de raad van Commissarissen van de AEC en partner bij advocatenkantoor Eversheds Sutherland. “De lang gekoesterde wens om zelflevering op cost-plus basis mogelijk te maken voor consumenten en bedrijven kan nu in vervulling gaan.”

Innovatie in de energiesector is relevanter dan ooit, zegt Chatelin. “De schaarste van fossiele brandstoffen en geopolitieke spanningen zorgen voor een ongekend hoge energieprijs. Steeds meer huishoudens komen financieel in de problemen.”

De Transform.Hackathon vond plaats van 31 oktober tot en met 2 november. Beleidsmakers, hackers, ontwerpers, kunstenaars, bouwers, pioniers en verhalenvertellers waren 48 uur bij elkaar om nieuwe ideeën uit te werken voor het energiesysteem van de toekomst. De meest veelbelovende uitkomsten van de hackathon worden nu versneld verder ontwikkeld en gekoppeld aan de juiste samenwerkingspartners.

Transform.Hackathon is geïnitieerd door het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie, het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en Unify.Energy.

2Tokens Power of the Many team 1

Over 2Tokens

De stichting 2Tokens is een publiek project dat zich bezighoudt met het informeren en inspireren van iedereen die gebruik wil maken van tokentechnologie. 2Tokens is een publieke organisatie die gesteund wordt door technologiebedrijven, beleidsmakers, financiële adviseurs, banken en juridische experts. Het project wordt gesponsord door de Europese Unie en is ontstaan uit een samenwerking tussen Blocklab (Haven van Rotterdam), YES!Delft (Technische Universiteit Delft) en LIFT-OFF (Open data economy), met ondersteuning van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Techleap, de Rijksoverheid en een coalitie van grote en kleine spelers in de industrie. De ambitie van 2Tokens is het creëren van bewustzijn in de samenleving, het stimuleren van relevante discussies en het samenbrengen van expertise, om zo de barrières voor tokenisering te verminderen en de sociale voordelen te realiseren.

No image Naar boven