Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
2 september 2023

Projectpartners IANOS en Duurzaam Ameland maken werk van slim energiesysteem

Ameland werkt op verschillende manieren aan het energiesysteem van de toekomst. Onder andere via het Europese IANOS-project en Convenant Duurzaam Ameland. Op vrijdag 2 september kwamen projectpartners van deze twee initiatieven samen op Ameland. Het doel? Elkaar informeren en met elkaar in gesprek over de laatste ontwikkelingen.

IANOS-project

IANOS staat voor ‘Integrated Solutions For Decarbonisation and Smartification of Islands’. Via het IANOS-project werkt Ameland, samen met andere Europese eilanden, aan de ontwikkeling van een ICT-platform, een zogenoemde Virtual Power Plant. Het is de bedoeling om via de Virtual Power Plant, de opwek van duurzame energie (bijvoorbeeld Zonnepark Ameland, de zonnepanelen op de woningen van inwoners en ondernemers, de hybride warmtepompen) slim te koppelen aan de vraag naar energie. Dat is voordelig omdat lokaal duurzaam opgewekte energie dan maximaal benut kan worden.

Stap-voor-stap

De ontwikkeling van de Virtual Power Plant gaat stap voor stap. Om tot het ICT-platform te komen, is bijvoorbeeld techniek nodig die kan uitlezen hoeveel stroom bij welke installatie wordt opgewekt. Voor een goede balans tussen vraag en aanbod naar duurzame energie, kan het handig zijn om locaties waar duurzame energie wordt opgewekt tijdelijk ‘uit’ te zetten of op te slaan in een batterij of als waterstof. Dat vraagt dan om verrekening van opbrengsten en kosten. Zo bestaat het platform uiteindelijk uit heel veel facetten die op de juiste manier met elkaar moeten communiceren.

Project partners

Een aantal van de aanwezige projectpartners gaf een update over hun bijdrage in het IANOS-project. TNO legde uit hoe tot een slim model te komen en verbindingen tussen de onderdelen van het energiesysteem te komen. ReFlex ging in op de vraag hoe de aansluiting van installaties op ICT-software te maken. RePowered sprak over de commerciële kant en de verhandeling van groene energie. De AEC besteedde aandacht aan de communicatie en participatie op Ameland en het 2Token-project. SeaQurrent gaf een update over de ontwikkeling van de Tidal Kite. SUWOTEC vertelde over de batterij die zij ontwikkelen om duurzame energie op te slaan. Gemeente Ameland ging in op het duurzaamheidsprogramma waarmee de gemeente richting geeft aan haar koplopersambitie.

No image Naar boven