Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
11 februari 2022

SeaQurrent haalt € 4,8 miljoen aan investeringen op

SeaQurrent, de bouwer van de spectaculaire onderwatervlieger bij Ameland, verwelkomt vijf nieuwe investeerders. De nieuwe participanten investeren samen met de bestaande aandeelhouders ruim € 4,8 miljoen euro in het bedrijf.

Het Nederlandse bedrijf SeaQurrent® ontwikkelt een innovatieve duurzame energieopwekker, de TidalKite™. Dit is een onderwatervlieger die energie opwekt uit getijdenstroming. In 2016 kreeg de ontwikkeling concreet vorm en na het testen met diverse schaalmodellen – bij het MARIN en in de Waddenzee – werkt SeaQurrent nu toe naar een demonstratie van het vierde model van de TidalKite bij Ameland.

“Getijdenenergie zal een belangrijk onderdeel worden in de Europese energiemix”, denkt CEO Youri Wentzel van SeaQurrent. “We zijn ontzettend trots dat we de geplande financieringsronde succesvol hebben afgerond. Deze investering stelt ons in staat om de doorontwikkeling van onze technologie en de voorbereiding van pilotprojecten verder vorm te geven. De investeerders die nu toetreden dragen bovendien bij aan verdere groei en professionalisering van ons bedrijf.”

De nieuwe investeerders zijn EIT InnoEnergy, PMH Investments, Invest-NL, de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM) en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM). Durk van der Meer, managing director bij PMH Investments: “Naast het feit dat de TidalKite-ontwikkeling innovatief en maatschappelijk zeer relevant is, is vooral de ondernemende instelling, de organisatiesamenstelling, passie en de visie van het team van SeaQurrent doorslaggevend geweest voor onze investering. Hier gaan we met veel enthousiasme aan bijdragen.”

Klaas Kooistra, investment manager bij FOM: ”SeaQurrent ontwikkelt een prachtig product voor toepassing in Friesland, met een wereldwijde markt. Wat zich vertaalt in een enorm exportpotentieel, investeringen in duurzame projecten en werkgelegenheid. Dit sluit naadloos aan bij onze doelen.”

Hoe werkt de TidalKite?

De TidalKite is een onderwatervlieger van negen bij twaalf meter, die straks genoeg elektriciteit opwekt voor 700 huishoudens. Een TidalKite getijdencentrale zal uit meerdere onderwatervliegers bestaan. Elke onderwatervlieger is met een hightech kabel aan een anker in de zeebodem bevestigd en vliegert onder water dwars in de stroming. De trekkracht die de vlieger opwekt drijft een hydromotor aan, die weer een generator laat draaien. Zo wordt elke dag van het jaar een voorspelbare hoeveelheid groene elektriciteit aan het net geleverd. De impact op het milieu en het landschap is minimaal.

Bekijk de film over het schaalmodel van de TidalKite.

No image Naar boven