Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
24 maart 2025

Shines-project van start voor versnellen energie uit water

SHINES-project van start voor benutten potentieel energie uit water

Begin maart startte het SHINES-project; een Europese samenwerking om het potentieel van getijden- en rivierenenergie in Noordwest Europa nog beter te benutten. Ameland is een van de deelnemers in het project en wil met SHINES een verdere impuls geven aan het oogsten van energie uit water.

Testen TidalKite

Via het Shines-project zal het testen van het TidalKite-systeem van SeaQurrent in het Borndiep bij Ameland vervolg krijgen. Doel is om in 2025 elektriciteit te leveren aan het elektriciteitsnet van Ameland Na een geslaagde testperiode zal er besloten worden of er meer kites worden bijgeplaatst.

Benutten energie uit water

Voor gemeente Ameland is energie uit water een belangrijk thema. Ameland wil zoveel mogelijk in de lokale energievraag voorzien en zet daarbij in op lokale energiebronnen. Als eiland, omgeven door water, past getijdenstroom perfect in dat plaatje. Ervaring van de afgelopen jaren laat echter zien dat het oogsten hiervan niet over een dag ijs gaat. De inzichten uit het SHINES-project zijn van belang om tot een haalbare energiemix voor Ameland te komen en daarmee vervolg te geven aan de 2035 ambitie van Ameland.

Over SHINES

Het SHINES-project (Showcasing Hydrokinetic energy Innovations for Northwest European Energy Sovereignty) brengt 14 partners uit Frankrijk, Ierland, België, Nederland, Zwitserland en Duitsland samen. SHINES wordt medegefinancierd door Interreg Noordwest-Europa in het kader van de 4e projectoproep en is bedoeld om het potentieel van getijden- en rivierenenergiesystemen te ontsluiten, een kans die in de regio nog grotendeels onbenut is.

AEC

Naast gemeente Ameland is ook de Amelander Energie Coöperatie (AEC) deelnemer in het project. Zij willen lokaal opgewekte groene energie, bijvoorbeeld van de TidalKite, leveren aan klanten. Daarbij worden winsten in nieuwe projecten op en rond het eiland gestoken.

No image Naar boven