Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
9 juli 2025

Update onderzoek alternatieven voor aardgas

Ameland heeft de ambitie om aardgasvrij te zijn in 2035. Alle (recreatie)woningen en panden moeten tegen die tijd dus anders verwarmd worden dan met aardgas. Stap voor stap onderzoekt gemeente Ameland de mogelijkheden. Op dit moment bekijkt gemeente Ameland de haalbaarheid en kosten voor verschillende warmtebronnen in combinatie met collectieve warmtepompen en verschillende typen warmtenetten. Hieronder leggen we uit wat dit betekent.

Warmtebronnen uitgelegd

Er zijn verschillende warmtebronnen die in combinatie met een warmtepomp een alternatief kunnen zijn voor aardgas. Hieronder de opties die gemeente Ameland momenteel onderzoekt.

Uit de bodem

Middeldiepe geothermie is warmte afkomstig uit de aarde en wel van een diepte van zo’n 500-1500 meter. De temperatuur is maximaal 55 graden Celcius. De warmte is afkomstig van de aardkern.

Ondiepe geothermie is warmte afkomstig van een diepte tot zo’n 500 meter. De temperatuur is maximaal 30 graden Celcius. De warmte is afkomstig van de aardkern.

Bodemwarmte bestaat uit warmte die zich in de bodem bevindt. De warmte is afkomstig van een diepte van zo’n 150 meter en is zo rond de 10 graden Celcius.

Uit water

Aquathermie is het verwarmen van huizen of gebouwen door gebruik te maken van de warmte uit oppervlaktewater, bijvoorbeeld de Waddenzee. De temperatuur ligt zo tussen de 5 tot 20 graden Celcius.

Uit de lucht

Buitenlucht kan ook als warmtebron dienen. Er wordt dan gebruik gemaakt van de warmte die in de lucht zit. Veel (hybride) warmtepompen, die bij (vakantie)huizen op Ameland staan, maken hier gebruik van. De temperatuur varieert van -5 tot 25 graden Celcius.

infographic1-update-aardgasvrij-juli-2025.gif

Collectieve warmtepomp(en)

Een collectieve warmtepomp wekt warmte op voor meerdere woningen tegelijk. Hoe hoger de temperatuur van de warmtebron, hoe minder de warmtepomp hoeft op te waarderen en hoe minder elektriciteit dus nodig is. In het onderzoek gaat gemeente Ameland uit van een benodigde temperatuur van 70°C. Deze temperatuur is even hoog als een cv-ketel levert en geschikt voor alle (ook oude) woningen.

infographic2-update-aardgasvrij-juli-2025.gif

Warmtenet(ten)

Om de warmte van de warmtepomp bij de (vakantie)huizen en andere gebouwen te krijgen is een warmtenet nodig. Gemeente Ameland onderzoekt de mogelijkheden voor verschillende typen warmtenetten. Bijvoorbeeld een net voor een compleet dorp of voor een straat/buurt.

Samen

We zijn op zoek naar oplossingen die passen bij Ameland. Stap voor stap onderzoeken we verschillende alternatieven voor aardgas. Startpunt hiervoor waren vier scenario’s. Zodra we weer meer weten, gaan we daar over in gesprek met onze inwoners en andere belanghebbenden. Zo komen we uiteindelijk tot een afgestemd en gedragen advies waar de gemeenteraad over beslist. Bekijk ook de vragen en bijbehorende antwoorden van gespreksavonden die eerder plaatsvonden.

Wat kunt u doen?

Eigenaren van woningen en gebouwen staan zelf voor keuzes om stappen te zetten richting aardgasvrij verwarmen. Investeringen in isolatie zijn altijd goed. Ook kunt u met kleine maatregelen en gedrag veel energie besparen. Bekijk de bespaartips.

No image Naar boven