Op 1 maart 2025 organiseerde gemeente Ameland een informatiebijeenkomst in Niebert voor eigenaren van een recreatiewoning op Ameland. Ruim 30 eigenaren, bekende en nieuwe gezichten, kwamen bijeen om in gesprek te gaan over de laatste ontwikkelingen in de energietransitie op Ameland.
Christy Schminnes (aanspreekpunt voor eigenaren voor de verduurzaming van hun particuliere recreatiewoning, gemeente Ameland) vertelde over de laatste ontwikkelingen van de energietransitie op Ameland. Ook besprak zij wat deze ontwikkelingen betekenen voor de particuliere eigenaren.
Presentatie
De presentatie gemist of nog eens terugzien? Bekijk deze hier.
Uitkomsten van de bijeenkomst
De aanwezigen stelden verschillende vragen en gaven aan wat zij belangrijk vinden. Hieronder vindt u op hoofdlijnen de inhoud en vragen en antwoorden die tijdens de ochtend gegeven zijn en bijbehorende antwoorden.
Inhoud op hoofdlijnen
Ambitie energietransitie
Ameland wil voorop lopen in de energietransitie en in 2035 volledig over zijn op, bij voorkeur lokaal opgewekte, duurzame energie. Deze ambitie heeft ook invloed op de ruim 2.500 recreatiewoningen op Ameland.
Onderzoek alternatieven aardgas
Heel Nederland gaat over op verwarming zonder aardgas. Ameland wil die overstap in 2035 gemaakt hebben.Gemeente Ameland onderzoekt alternatieven voor aardgas op o.a. haalbaarheid, betaalbaarheid en leveringszekerheid.
Tussenstand
Op dit moment zijn er nog 2 van de 4 scenario’s over; collectieve en individuele warmtepompen. Hieruit vloeien 6 warmteroutes met verschillende warmtebronnen. Voor de meeste warmteroutes is een warmtenet vereist. Rond de zomer 2025 wil gemeente Ameland het onderzoek omtrent warmtenetten afronden.
Belanghebbenden informeren
Via gespreksavonden en andere gemeentelijke communicatiekanalen worden belanghebbenden geïnformeerd en wordt nagegaan wat zij van waarde vinden. Uiteindelijk moet dit leiden tot een advies waar de gemeenteraad over beslist.
Vragen en antwoorden
Warmtebedrijf Ameland
De gemeenteraad van Ameland heeft in september 2024 ingestemd met het oprichten van een gemeentelijk warmtebedrijf: Ameland Warmtelevering bv, waarvan gemeente Ameland 100% eigenaar is. De gemeente wil deze bv gebruiken om het voor de toekomst mogelijk te maken om nieuwe te realiseren warmtenetten in onder te brengen.
Ameland Warmtelevering bv levert vanaf januari 2025 warmte aan Ambla in Hollum. Dit gebouw haalt haar warmte uit de bodem via verticale bodemlussen. Via 2 warmtepompen, een buffer en en diverse leidingen wordt de warmte afgegeven aan de 44 apartementen in het gebouw en de centrale ruimtes.
Verzwaring elektriciteitsnet
Liander gaat de komende jaren het elektriciteitsnet op Ameland verzwaren met de aanleg van twee 20 kV-ringen (eentje op oost en eentje op west Ameland) verzwaren. De investeringsbeslissing is al genomen door Liander. In 2025 en 2026 bereidt Liander dit voor. In 2027 en 2028 vindt de aanleg plaats.
Daarnaast wordt aan de rondweg bij Nes een nieuw schakelstation gebouwd voor het eiland. De volgende schakel in de kring is verzwaring van het onderstation (de koppeling met TenneT) n Dokkum.
Daarnaast is het van belang om (nog) meer te besparen op energie (dus isoleren) en opwek en verbruik van stroom zoveel mogelijk op locatie slim op te lossen. Daar steken we op in en zullen we de komende jaren (nog) meer aandacht aan schenken.
Extra wadkabels naar Ameland
DEP, het technisch adviesbureau van Alliander, heeft een studie uitgevoerd naar het al dan niet realiseren van extra elektriciteitskabels door de Waddenzee naar de Friese eilanden. Op basis van deze studie is de conclusie dat die noodzakelijk zijn. Naar Ameland zijn vijf jaar geleden twee extra elektriciteitskabels aangelegd. Dit om de NAM-locaties om te bouwen naar elektrische aandrijving voor de gasproductie. Volgens planning van de NAM zijn die gasputten in 2035 “leeg”. De elektriciteitskabels die voor de NAM locatie aangelegd zijn, vallen mogelijk na 2035 “vrij”. De gemeente is in overleg met NAM en Liander om te proberen dat deze elektriciteitskabels na 2035 ten gunste van Ameland vrijkomen. Dit om te voorkomen dat in 2035 blijkt dat deze kabels niet voor Ameland gebruikt kunnen worden en dan pas met de procedures te kunnen beginnen.