Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
23 juli 2023

Wat betekenen de P1-meter grafieken in de app?

Met de P1-meter kun je gemakkelijk volgen hoe en waar je in huis energie gebruikt en veranderingen aanbrengen om het gebruik te verlagen. Dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat de grafieken in de bijbehorende app betekenen.

Levering / terug levering per dag

In onderstaande voorbeelden gaat het om een woning met zonnepanelen. De energieprijs voor zowel levering als terug levering is ingesteld op €0,25 per kWh. Dat is linksboven in de onderstaande afbeeldingen te zien. In het paars is de levering aan kWh voor die dag aangegeven. In het groen gaat het om de terug levering van zonne-energie aan het net. De app die bij de P1-meter hoort, rekent uit wat die dag aan energie kost of oplevert. Dat is ook linksboven in de hoek van de afbeelding te zien.

Hieronder vier voorbeelden.

Voorbeeld 1: basisverbruik over een dag gezien*

In bovenstaande afbeelding is tussen 00:00-07:00 uur en na 22:00 uur het basisverbruik te zien; dat zijn koelkasten, diepvriezen, cv-pompen en sluipverbruik van bijvoorbeeld een tv of apparaat aan de lader. Om 07:15 uur is een piek te zien van een waterkoker. Om ongeveer 10:00 uur komt de zon op de zonnepanelen en wordt er terug geleverd aan het net (de groene lijn). Om 11:00 uur gaat nog een apparaat aan dat meer vermogen vraagt dan er wordt geleverd door de zonnepanelen. Tegen 18:00 uur wordt er elektrisch gekookt. Daarna zijn pieken te zien van een wasmachine en droogtrommel.

Voorbeeld 2: zonne-energie

Op onderstaande afbeelding is een mooie zonnige dag te zien. Omdat er bomen voor de panelen staan ontstaat een ‘rafelige’ grafiek. Ook hier is weer een flinke ‘waspiek’ in de avond zichtbaar.

Voorbeeld 3: vertekend beeld door schaalverdeling

Onderstaande afbeelding laat een mooi voorbeeld zien van een vertekend beeld. Door de ingezoomde grafiek lijkt de elektriciteitsvraag enorm grillig, maar dit komt doordat de schaalverdeling in de grafiek twee keer zo klein is als het vorige voorbeeld. Bij voorbeeld twee staat +2000 aan de rechterkant, bij voorbeeld drie staat hier +1000. De grafiek is dus meer ingezoomd waardoor de verschillen groter lijken. Het is belangrijk de schaalverdeling in de gaten te houden; de app deelt zelf de grafiek in, dus de ene dag kan heftig lijken qua pieken terwijl er juist weinig energie is gebruikt.

Voorbeeld 4: besparen op energie door actueel inzicht

Door “Nu” te kiezen onderin de app zal er een live profiel worden gemaakt van het verbruik of opwek. De basislast hierboven is zo’n 1.200 Watt. Door een apparaat in te schakelen, in dit geval een halogeenlamp, zien we het verbruik omhoog gaan. Na ongeveer 10 seconden is de lamp weer uitgeschakeld, uit de grafiek is te lezen hoeveel vermogen de lamp vraagt; +/- 1.550 minus 1.250 = 300 Watt. Gemiddeld staat een lamp zo’n 1.000 uur per jaar aan in de woonkamer. Deze lamp verbruikt 300 kWh per jaar aan elektriciteit, dit kost ieder jaar €75. Door deze lamp te vervangen door een LED lamp van 20 Watt, wat evenveel licht oplevert, gaan de kosten naar €5,00 per jaar. Door op deze manier naar elektrische apparaten te kijken is een hoop geld te besparen.

No image Naar boven