Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Antje Bottema

Antje Bottema woont met man Johan Metz sinds 2020 in een nieuw gebouwde aardgasvrije woning. “Met hulp van de architect en het Energieloket hebben we maximaal ingezet op isolatie en slim gebruik van de warmte van de zon.”

“Het huis is rondom voorzien van een dik isolatiepakket en de ramen zijn van triple glas. De verwarming is een combinatie van elektrische verwarming en warmteterugwinning uit ventilatielucht. We wisten dat die combinatie op hele koude dagen misschien onvoldoende zou zijn. We hebben ervoor gekozen om het eerst maar eens te ervaren. Zo kwamen we erachter op welke plekken in huis er behoefte was aan extra warmte. Uiteindelijk hebben we een paar elektrische radiatoren bijgeplaatst.”

In de zomer blijft het binnen koel doordat de veranda het zonlicht tegenhoudt; in de winter staat de zon laag en schijnt hij precies naar binnen

“Het mooie aan ons huis vind ik de oriëntatie op de zon. In de zomer blijft het binnen koel doordat de veranda het zonlicht tegenhoudt. In de winter staat de zon laag en schijnt hij precies naar binnen; dan geeft hij juist warmte. In het najaar staat de verwarming hier niet aan. We hebben twintig zonnepanelen op onze schuur, ook weer optimaal op de zon gericht. We hebben geen zonnecollectoren omdat dat voor ons met twee personen niet uit kon. In plaats daarvan hebben we een gewone elektrische boiler van 700 euro.”

Subsidies

“Voor de zonnepanelen hebben we 1200 euro subsidie gekregen. Voor de rest vielen we met ons project net overal buiten. Je moet dus wel genoeg middelen hebben om die investering te kunnen doen. Aan de andere kant: onze energierekening is nu best laag. Omdat we nu wat bijverwarmen, betalen we 85 euro per maand, maar dat wordt straks misschien nog minder; als er een betaalbare huisaccu komt, gaan we daar ook nog mee aan de slag.”

TIPS VAN ANTJE

  • Pak muur- en dakisolatie meteen goed aan; daar krijg je geen spijt van.
  • Als je huis héél goed geïsoleerd is en je de warmte uit ventilatielucht terugwint, kun je met weinig verwarming toe. Elektrische verwarming kan dan best een optie zijn.
  • Doe je voordeel met je warmtescan. Bij ons bleek bijvoorbeeld dat er nog een beetje warmte lekt bij de kozijnen. Anders kom je daar nooit achter.
  • Denk ook aan water. Als je nieuw bouwt, kun je je huis eenvoudig voorbereiden op een grijswatercircuit.

ISOLERENDE MAATREGELEN

  • Zongericht bouwen
  • Maximale inzet op alle fronten
  • Ventilatiesysteem met warmteterugwinning
  • Elektrische (bij)verwarmingZelf doen

Brievenbusborstel

Brievenbusborstel

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Schuin dak

Dakisolatie - Schuin dak

Led-verlichting

Led-verlichting

No image Naar boven