Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Lennart Brouwer

“Na onze verhuizing, zo’n vijf jaar geleden, schrokken we nogal van de energiekosten in ons nieuws huis. Per jaar lagen die zomaar een paar duizend euro hoger dan we gewend waren. Dat was even schrikken.”

“We zijn meteen met een energie-adviseur gaan praten”, vertelt Lennart. “Die adviseerde om als eerste het dak aan te pakken, want daar verliest een woning de meeste warmte. Het dak hebben we van binnenuit geïsoleerd. Later hebben we ook de vloer aangepakt. Ook daarvoor heb ik eerst advies ingewonnen. Daarna heb ik het materiaal gekocht, alles vanuit de kruipruimte opgemeten, genummerd en vervolgens bovengronds op maat gezaagd. Het was best een karwei om die PIR-platen vervolgens in de kruipruimte tegen de vloer te bevestigen. We zijn er drie weken mee bezig geweest.”

Het huis voelt een stuk aangenamer. De tocht is weg, het is minder koud aan je voeten en de vochtproblemen zijn enorm verminderd

“We hadden al offertes liggen voor spouwmuurisolatie en hebben eind 2020 besloten om dat meteen ook te laten doen. Dat was zo gebeurd en het verschil was direct merkbaar. Omdat we het niet elf deden, konden we voor de spouwmuurisolatie SEEH-subsidie aanvragen. Je krijgt alleen subsidie voor uitbesteed werk. Bovendien moet je altijd twee maatregelen combineren. Daarom hebben we meteen ook het laatste deel enkel glas laten vervangen door HR++-glas.”

Merkbaar verschil

“Het verschil was direct merkbaar. Het gasverbruik ging terug van bijna 4400 kuub in 2019 naar iets minder dan 2200 kuub in 2021. Bovendien: het huis voelt een stuk aangenamer. De tocht is weg, het is minder koud aan je voeten en de vochtproblemen zijn enorm verminderd. Die vochtproblemen waren voor ons een belangrijke reden om het isoleren versneld aan te pakken.”

TIPS VAN LENNART

  • Check als je een huis koopt de staat van de isolatie!
  • Wacht niet met isoleren tot de mogelijkheden optimaal zijn; begin gewoon!
  • Een dure warmtepomp aanschaffen heeft alleen zin als je huis goed geïsoleerd is.
  • Ook zonder subsidie kun je dingen doen, zeker als je zelf een beetje handig bent.

ISOLERENDE MAATREGELEN

  • Dak: van binnenuit geïsoleerd (9 cm glaswol)
  • Enkel glas vervangen door HR++-glas
  • Vloer: PIR-platen van 10 cm vanuit kruipruimte
  • Muren: spouwmuurisolatie
  • Stookgedrag van de cv-installatie aangepast, lagere keteltemperatuur
  • Deurdrangers (scharnierveren) op deuren naar koudere ruimtesZelf doen

Brievenbusborstel

Brievenbusborstel

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Schuin dak

Dakisolatie - Schuin dak

Led-verlichting

Led-verlichting

No image Naar boven