Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Peter Heersema

Peter Heersema verbouwde een voormalig pension tot dubbel woonhuis. Optimale isolatie was zijn doel. “Als ik iets doe, doe ik het graag goed. Ik ben heel blij met het resultaat tot dusver. Ik merk hoe comfortabel het voorhuis is; ik loop altijd met warme voeten door het huis.”

“Ons huis bestond vroeger uit verschillende huurappartementen. Toen wij het erfden hebben we het opgedeeld in een voor- en achterhuis. Het voorhuis is klaar; nu pakken we het achterhuis aan.”

Rigoureuze verbouwing

“Alle vloeren, plafonds en schoorstenen heb ik weggehaald. Je kon vanaf het zand zo naar het dak kijken. Op de begane grond heb ik een nieuwe isolerende betonvloer gemaakt. De muren zijn van binnenuit geïsoleerd met voorzetwanden. Alle plafonds en de kap zijn ook geïsoleerd. Daarna hebben we vloerverwarming en lagetemperatuurradiatoren geplaatst. Voorlopig hebben we nog een gasketel, maar de meterkast is al klaar voor een warmtepomp. De kozijnen met oud dubbel glas heb ik vernieuwd en voorzien van HR++-glas, en k heb een nieuwe voordeur gemaakt, zonder brievenbus. Dat scheelt ook tocht.”

Voordat je een warmtepomp overweegt, kun je beter eerst isoleren en tocht verminderen

“In het voorhuis voelt het met de thermostaat op 19 of 20 graden al aangenaam warm. Ter vergelijking: in ons tijdelijke huisje met halfsteens muren zet ik de thermostaat op 24 graden om een beetje comfort te krijgen. Dat komt ook door de luchtvochtigheid; een vochtige woning voelt kouder. In het voorhuis blijft het ook veel langer warm als ik de verwarming uitzet.”

Passende lening

“Ik heb een bouwkundige achtergrond en kan veel werk zelf doen. Daarom heb ik geen subsidies aangevraagd. Met een plan, tekeningen en een begroting heb ik bij de bank een passende lening kunnen afsluiten.”

TIPS VAN PETER

  • Warmteverlies komt ook door tocht. Dus pak dus ook de naden en kieren aan. Een voordeur zonder brievenbus geeft minder tocht.
  • Slaapkamers zijn meestal koeler. Isoleer daarom ook tussen de woonkamer/keuken en de slaapkamers.
  • De oude woningen hebben meestal een spouwtje van vier centimeter. Isoleren met voorzetwanden is dan effectiever.
  • Vochtige woningen voelen kouder aan. Ventileer goed, zodat lucht zo droog mogelijk is.*

ISOLERENDE MAATREGELEN

  • Beganegrondvloer: broodjesvloer met betonnen liggers en kant-en-klare EPS-isolatie
  • Wanden: van binnenuit geïsoleerd met PIR-plaat (12 cm dik)
  • Verdiepingsvloer: steenwol (16 cm dik)
  • Dak: van binnenuit geïsoleerd met steenwol (18 cm dik)
  • Ramen: HR++-glas
  • Vloerverwarming, radiatoren voor lagetemperatuurverwarmingZelf doen

Brievenbusborstel

Brievenbusborstel

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Schuin dak

Dakisolatie - Schuin dak

Led-verlichting

Led-verlichting

No image Naar boven