Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
2017-2019

Duurzame verlichting

Met convenantpartner Philips Lighting (tegenwoordig Signify) startte de gemeente in 2017 met het uitvoeren van het Verlichtingsplan Ameland. Het Verlichtingsplan is in 2019 afgerond. De nieuwe verlichting levert een energiebesparing op van zo’n 70% (t.o.v. eind 2012).

Doelstelling project

Het doel van het plan was om het buitengebied zo donker mogelijk te houden en daar waar verlichting nodig is, die zoveel mogelijk in te passen in de natuurlijke omgeving (onder meer door het toepassen van rood-arm LED-licht en door het licht te laten dimmen als er geen mensen in de buurt zijn).

Ontdekking licht en verstoring trekvogels

Jaren geleden ontdekte de NAM dat trekvogels veel minder verstoord worden door ‘rood-arm’ licht, in de volksmond ‘groen licht’. Op Ameland is het groene licht toegepast op de veerdam, in het buitengebied en bij de strandovergangen. Op sommige plaatsen wordt de straatverlichting ’s nachts gedimd.

Nieuwe slimme technologie

Nieuwe, slimme technologie zorgt voor een veel lager energiegebruik (70 procent lager dan voorheen) en minder lichthinder. In de historische dorpskernen zijn speciale energiezuinige lantaarns geplaatst, die goed passen in de omgeving. In de lokalen van de Burgemeester Waldaschool is een energiezuinig en dynamisch lichtsysteem toegepast dat leerlingen en docent helpt zich beter te concentreren.

Locatie Strandovergangen, Veerdam, buitengebied (groen licht) Historische dorpscentra (speciale armaturen met led-licht) Burgemeester Waldaschool (School Vision dynamische verlichting)
Partners Signify, NAM, gemeente AmelandZelf doen

Brievenbusborstel

Brievenbusborstel

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Plat dak

No image Naar boven