Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
2018-2023

Elektrificatie productielocaties NAM

Sinds de jaren tachtig produceert de Nederlandse Aardoliemaatschappij(NAM) aardgas bij Ameland. De productielocaties (twee platforms in zee en één landlocatie) gebruikten een deel van het gewonnen aardgas om elektriciteit op te wekken voor de eigen installaties. Omwille van strengere emissie-eisen en vanuit eigen duurzaamheidsambities heeft NAM op alle locaties op Ameland de installaties geelektrificeerd en gemoderniseerd.

Werkzaamheden

Om de productieplatforms te elektrificeren is eerst een elektriciteitskabel aangelegd van het dorp Buren naar de landlocatie en vervolgens van de landlocatie door de zeebodem naar het grote platform voor de kust. Tegelijk heeft NAM groot onderhoud uitgevoerd. De werkzaamheden zijn door onder meer Boskalis en de Amelander firma’s Spoelstra en Nagtegaal uitgevoerd.

Besparing van energie

NAM gebruikt voor de productielocaties nu groene stroom in plaats van ruw aardgas. Daardoor wordt een aanzienlijke uitstoot van CO₂ en NOx vermeden en is een flinke energiebesparing gerealiseerd van zo’n 200 TJ. In 2023 zijn alle NAM-gaswinningslocaties voorzien van groene stroom en is de elektrificatie feestelijk afgerond met een bijeenkomst in het Natuurcentrum van Ameland.

Meer weten?

Bekijk ook de video die over dit project is gemaakt.

Locatie Oost-Ameland, ter hoogte van strandpaal 23
Partners NAM, gemeente Ameland, BoskalisZelf doen

Brievenbusborstel

Brievenbusborstel

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Plat dak

No image Naar boven