Search
NL DE UK
menu Menu button Close button
2022 - 2024

Test met Tidal Kite

Het bedrijf SeaQurrent heeft een spectaculaire techniek ontwikkeld om de stromingsenergie van het water om te zetten in elektriciteit. Een schaalmodel van de ‘TidalKite’ is al getest in het laboratorium. Ameland krijgt de primeur voor de eerste test op ware grootte. Daarbij wordt ook gekeken of er ecologische effecten zijn.

Voorbereidende werkzaamheden

Na succesvolle afronding van een ecologisch onderzoek, werd in juli 2021 een testlocatie in het Borndiep gerealiseerd met een verbinding naar het elektriciteitsnet van Ameland. Liander heeft hiertoe een kabel onder de dijk getrokken. Helaas zij door een najaarsstorm de palen in de Waddenzee afgebroken. Deze zijn in 2022 vervangen. In 2022 hebben er meerdere testen plaatsgevonden met de TidalKite aan de vaste wal. De planning is dat de TidalKite in 2024 in het water gaat ten zuiden van Hollum.

Over de TidalKite

De TidalKite is een metalen onderwatervlieger van 12 bij 8 meter. Net als bij een vlieger in de lucht genereert dit gevaarte een trekkracht als het van links naar rechts door het water vliegert (met slagen van zo’n 100 meter lang). Die trekkracht wordt omgezet in elektriciteit en direct aan het stroomnet geleverd. Een groot voordeel is de voorspelbaarheid van het getij, en dus van de energieproductie: zomer en winter, dag en nacht. Zie ook de informatie op de website van SeaQurrent.

Achtergrond getijdenenergie

Ameland heeft al langer de wens om energie op te wekken uit de beweging van het getij (eb en vloed). Tussen de eilanden stroomt elke keer bij vloed enorm veel water de Waddenzee in en bij eb er weer uit. Qua hoeveelheid: ongeveer tien keer zoveel als uit de Nederlandse rivieren de zee in stroomt!

Locatie Borndiep, ten zuidwesten van Hollum
Partners SeaQurrent, Getijdencentrale Waddenzee, Waddenfonds, AEC, Gemeente AmelandZelf doen

Brievenbusborstel

Brievenbusborstel

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Plat dak

No image Naar boven