Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Isoleren, ventileren en vocht

In goed geïsoleerde huizen zijn naden en kieren goed dichtgemaakt. Maar voldoende ventilatie is ook dan belangrijk: het vermindert het vochtgehalte en de hoeveelheid schadelijke stoffen in huis.

Let bij het aanbrengen van extra isolatie dus altijd op de ventilatie. Plaats bijvoorbeeld ventilatieroosters als u HR++-glas of triple glas neemt. Winddrukgeregelde ventilatieroosters zijn comfortabel: bij veel wind gaan ze wat meer dicht, bij weinig wind wat meer open. Daardoor bespaart u energie en voelt u toch minder tocht in huis.

Dampremmende laag

Voorkom vochtproblemen door bij het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant van een muur of dak altijd een ‘dampremmende’ laag te maken aan de warme kant. Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo’n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is. Vooral bij platte daken is het oppassen geblazen. Die kunt u het beste aan de buitenzijde isoleren. Vraag bij twijfel om deskundig advies! Bijvoorbeeld bij MilieuCentraal of bij het Kenniscentrum van Nederland Isoleert.
Meer zelf doen

Bekijk hier de vorige en volgende tip.
Led-verlichting

Led-verlichting

Isolatiemateriaal kiezen

Isolatiemateriaal kiezen

No image Naar boven