Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Isolatiemateriaal kiezen

Isolatie gemaakt van gerecycled glas, van kunststof of biobased materialen. Er zijn verschillende soorten beschikbaar. Maar wanneer kiest u welk isolatiemateriaal?

Ruimte eerste bepalende keuze

De ruimte die u wilt isoleren, bepaalt al voor een deel de keuze tussen de verschillende materialen. Afhankelijk van de plek van de isolatie vallen bepaalde materialen af of zijn ze juist heel geschikt.

Kostprijs

Het opvragen van offertes helpt om inzicht te krijgen in de kosten voor isolatie, maar ook om adviezen rond materialen, werkwijzen en uitvoertermijnen te kunnen vergelijken.

Milieuvriendelijkheid isolatiematerialen

MilieuCentraal heeft de milieuvriendelijkheid van isolatiematerialen in kaart gebracht. Materialen zijn beoordeeld naar broeikasgasuitstoot, landgebruik, invloed op de bodem en biodiversiteit en gifstoffen. Lees meer op MilieuCentraal.

Correct aanbrengen belangrijk

Breng het isolatiemateriaal op de juiste manier aan. Het moet goed vastzitten en de onderdelen moeten goed op elkaar aansluiten. Zo worden koude plekken, energieverlies en condens- en schimmelvorming voorkomen.

Biobased isolatiemateriaal

Biobased isolatiemateriaal wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals hennep, vlas, cellulose en houtvezels. Het is een duurzaam alternatief voor de traditionele isolatiematerialen die vaak gemaakt worden van niet-hernieuwbare grondstoffen, zoals steenwol of glaswol. Biobased isolatiemateriaal heeft een lage milieubelasting en is volledig recyclebaar, waardoor het een interessante keuze is voor wie zijn huis duurzaam wil isoleren. Lees meer hierover»

Waarom kiezen voor biobased?

Biobased isolatiemateriaal heeft vergelijkbare isolatiewaarden als traditionele materialen. Daarnaast is het materiaal zeer dampopen, wat betekent dat vocht in huis beter kan worden afgevoerd. Dit vermindert de kans op schimmelvorming en verbetert de luchtkwaliteit in huis. Ook is biobased isolatiemateriaal vaak zeer eenvoudig te plaatsen (zonder handschoenen) , waardoor je makkelijk zelf aan de slag kunt.

Welke soorten verkrijgbaar?

Er zijn verschillende soorten biobased isolatiemateriaal verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Hennep- en vlasisolatie worden gemaakt van de vezels van de hennep- en vlasplant en hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Celluloseisolatie wordt gemaakt van gerecycled papier en is daarom een zeer duurzaam materiaal. Houtvezelisolatie wordt gemaakt van houtsnippers en heeft goede isolerende eigenschappen en een hoge geluidsisolatie. Katoenisolatie is fijn materiaal om mee te werken. Niet alleen omdat het flexibeler en zacht is, het is ook goedkoper. Zie biobased bouwmaterialen»

diy-images/biobased-bouwen.png
Meer zelf doen

Bekijk hier de vorige en volgende tip.
Isoleren, ventileren en vocht

Isoleren, ventileren en vocht

Inductiekoken

Inductiekoken

No image Naar boven