Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Annemieke en Kars

Annemieke en Kars kochten zo’n twintig jaar geleden het huis van de oudoom van Kars. “Mijn oudoom gebruikte het huis echt als boerderij. Alleen een klein deel van het voorhuis werd gebruikt als woonruimte. Toen wij het kochten was het erg verouderd en hokkerig. Stap-voor-stap hebben we zo ongeveer alles aangepakt.”

“In de paardenstal zit nu onze badkamer, het hooivak is de bijkeuken. In feite is de woning opgeschoven richting de voormalige schuur achter het woonhuis. Ook hebben we een zespersoons appartement achterin de schuur gemaakt. Beneden zijn alle wanden geïsoleerd en is HR-glas geplaatst. We hebben ook de daken aangepakt: het hele dak is vernieuwd en van buitenaf geïsoleerd. Dat hebben we met PUR-platen gedaan die op het dakhout zijn geplaatst. Later hebben we dat ook bij de schuur gedaan.”

Samen met onze gasten verbruiken we evenveel energie als een gemiddeld gezin

Met ons gezin van vijf personen proberen we zuinig om te gaan met energie. Dat zit in kleine dingen hoor: niet te lang douchen, lichten niet onnodig aan laten, de houtkachel aan of gewoon een extra trui. De overstap naar ledlampen maakte ook echt uit. We gebruiken relatief weinig energie. Samen met onze gasten verbruiken we evenveel energie als een gemiddeld gezin.”

Volgende stap

“We vervangen binnenkort al het resterende enkele ramen door HR++-glas. Het is gewoon niet comfortabel in de winter. Mede op advies van de energie-adviseur gaan we ook voor een zonneboiler. De subsidie is een mooie extra motivatie om dat te doen. Voor de nog langere termijn staan zonnepanelen en vloerverwarming nog op de wensenlijst en dan zijn we bijna energieneutraal. Het leuke is dat we om ons heen ook steeds meer mensen over verduurzaming horen. Het werkt aanstekelijk.”

ISOLERENDE MAATREGELEN

  • Spouwmuurisolatie (piepschuimen balletjes)
  • Dak woonhuis en schuur (PUR-platen van buitenaf)
  • Ramen: HR-glas

EN BINNENKORT:

  • HR++-glas waar nog enkel glas zit
  • Zonneboiler
  • Zonnepanelen
  • VloerverwarmingZelf doen

Dakisolatie - Schuin dak

Dakisolatie - Schuin dak

Muurisolatie

Muurisolatie

Raamisolatie

Raamisolatie

No image Naar boven