Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Bo en Jelle

In de rubriek Duurzame Amelander komen Amelanders aan bod die aan de slag zijn met duurzaamheid. Deze keer vertellen Bo van Raalte en Jelle Westra over het verduurzamen van hun huurwoning.

“We wonen hier iets langer dan twee jaar. Ons huis is een rijks-monumentale huurwoning van het Gemeentelijk Woningbedrijf Ameland”, vertelt Bo. “Via een medewerker van de gemeente hoorden we dat ons huis in aankmerking kwam voor nieuw glas”, zegt Jelle. “In de zomer van 2023 zijn 12 ramen vervangen door speciaal isolerend glas.”

Condens
Bo: “De bestaande ramen besloegen vaak aan de binnenzijde. De condens zorgde voor schimmel in het kozijn. Bij een paar ramen kwam dat steeds terug. We hebben daar nu geen last meer van.

Meer comfort, lager verbruik
Bo en Jelle zijn blij met het nieuwe glas. Jelle: “Het levert meer comfort en ons gasverbruik is merkbaar lager. In de wintermaanden stond de thermostaat op 18 a 19 graden. Voor een oud huis in een winterperiode met veelal oosterwind vind ik dat best netjes.”

Bewust bezig
“We letten ook op ons energieverbruik. We houden de deur naar de bijkeuken dicht om te voorkomen dat de warmte ontsnapt. Een kleedje of extra laagje kleding is bij ons ook niet ongebruikelijk”, aldus Bo. “Ook hebben we ledverlichting en scheiden we ons afval zo goed als mogelijk”, sluit Jelle af.

Voor het vervangen van het bestaande glas door glas voor monumenten kunt u als woningeigenaar subsidie aanvragen, bekijk hier de subsidie.
Zelf doen

Raamisolatie

Raamisolatie

No image Naar boven